Confederaţia Elveţiană

Doriţi să munciţi în Elveţia?

În cazul obţinerii unui loc de muncă la un angajator elveţian, muncitorii români sunt obligaţi să întreprindă demersurile necesare în vederea deţinerii unui permis de muncă/un permis de şedere încă din prima zi de lucru. Durata de valabilitate a permisului de şedere este determinată de durata contractului de muncă.

Condiţiile de obţinere a unui permis de şedere pot fi diferite de la canton la canton în funcţie de decizia autorităţilor cantonale de migraţie. Coordonatele autorităţilor cantonale de migraţie din Elveţia pot fi regăsite la adresa de internet: 

http://www.bfm.admin.ch/content/bfm/fr/home/die_oe/kontakt/kantonale_behoerden/adressen_kantone_und.html

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare si şedere prevăzute de legislaţia elveţiană, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile elveţiene:

Pentru informaţii detaliate privind permisele de muncă puteţi consulta documentul din   ANEXA. 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Berna şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

De la 1 iunie 2016,   accesul cetățenilor români (și bulgari) pe piața  muncii din Confederația Elvețiană nu va mai fi restricționat.

În baza Acordului privind libera circulație a persoanelor, semnat între Elveția și Uniunea Europeană, de la 1 iunie 2016 vor fi ridicate restricțiilor impuse cetățenilor români (și bulgari) pe piața muncii din Elveția.

În consecință, accesul cetățenilor români pe piața muncii din Elveția nu va mai fi limitat prin contingente, iar principiul priorităţii naţionale nu va mai fi aplicat, în cazul angajării unui cetățean român în Confederație.

Persoanele care doresc să rămână în Elveția pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, în vederea desfășurării unei activități lucrative, trebuie să solicite un permis de ședere.  

Eliberarea permiselor de ședere este de competența autorităților cantonale. Informații detaliate despre formalitățile administrative aplicabile fiecărei solicitări (locul unde se depune solicitarea, formularele disponibile, etc.) pot fi obținute de la autoritățile cantonale competente. Adresele acestora pot fi consultate la:

https://www.sem.admin.ch/sem/fr/home/ueberuns/kontakt/kantonale_behoerden/adressen_kantone_und.html

Lista și programul secțiilor de votare din Elveţia la alegerile prezidențiale din 22, 23 și 24 noiembrie 2019

16.10.2019

Lista secțiilor de votare din Elveţia la alegerile prezidențiale din anul 2019: Geneva 1 – Chemin…

Ziua Culturii Naționale

14.01.2020

Ziua Culturii Naționale 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, în același timp ziua de naştere a Poetului Național Mihai Eminescu, este o…