Actualitatea ambasadei

Președinția României la Comunitatea Democrațiilor - 2019-2021

 

 

 

 

 

 

 

Comunitatea Democrațiilor 

Discursuri. Declaraţii. Mesaje
 

 

Comunitatea Democrațiilor


Scurt istoric

Comunitatea Democrațiilor (CoD) a fost înființată în anul 2000, la inițiativa SUA. Chiar dacă a fost o inițiativă a administrației democrate (Clinton), administrațiile succesive au sprijinit acest proiect, indiferent de orientarea lor politică. Presiunile tot mai mari care se pun asupra democrației în multe părți ale lumii fac ca relevanța acestei structuri pentru statele atașate profund valorilor democratice să crească.

Comunitatea Democrațiilor este cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiență pe tema democrației la nivel global. Avantajul acestui for de dezbateri rezidă în participarea voluntară a statelor, acestea fiind încurajate și motivate să abordeze deschis provocările cu care se confruntă în consolidarea propriei democrații. Totodată, oferă cadrul adecvat pentru schimburi de experiență, împărtășirea unor lecții învățate și, implicit, sporirea cooperării între acestea.

Declarația de la Varșovia este documentul fondator al Comunități Democrațiilor, la care au aderat 106 state (27 iunie 2000).
 

Structură:

Principalul organ decizional este Consiliul Guvernator  care se compune, în prezent, din  29 de state, inclusiv România (din 2011). Deciziile CG și linii de acțiune ale CoD sunt pregătite în Comitetul Executiv (ExCom), din care fac parte: România, Norvegia, Polonia, Coreea de Sud, UK și SUA, precum și o asociație internațională reprezentând societatea civilă (International Steering Committee).

 

Atribuții:

CoD promovează dialogul, schimbul de experiență și bunele practici. Raportata la activitatea ONU, poate contribui la atingerea Obiectivul 16 din Agenda 2030 (promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile).

Comunitatea Democrațiilor are sediul la Varșovia. Limba de lucru este limba engleză.

 

Discursuri. Declaraţii. Mesaje

Discursul ministrului român al afacerilor externe la preluarea Președinției României la Comunitatea Democrațiilor  - 26 septembrie 2019

 

Actualitate. Comunicate de presă
 

 

Lista și programul secțiilor de votare din Elveţia la alegerile prezidențiale din 22, 23 și 24 noiembrie 2019

16.10.2019

Lista secțiilor de votare din Elveţia la alegerile prezidențiale din anul 2019: Geneva 1 – Chemin…

Ziua Culturii Naționale

14.01.2020

Ziua Culturii Naționale 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, în același timp ziua de naştere a Poetului Național Mihai Eminescu, este o…