Actualitatea ambasadei

Prezența Viceprim-ministrului Ana Birchall la Forumul Economic Mondial Davos 2019

Viceprim-ministrul României doamna Ana Birchall a participat, în perioada 22-25 ianuarie 2019, la lucrările Forumului Economic Mondial de la Davos (WEF), precum și la Women Political Leaders Global Forum (WPL), eveniment desfășurat în marja WEF.

Demnitarul român a susținut o serie de intervenții în sesiunile de dezbateri ale acestor reuniuni, în cadrul cărora a prezentat mesajul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă și al Guvernului României.

Viceprim-ministrul român a avut o serie de întrevederi cu importante personalități din mediul politic și economic prezente la evenimentul anual de la Davos, precum președintele Confederației Elvețiene, Ueli Maurer și președintele Consiliului Național Elvețian, Marina Carobbio Guscetti, prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Nguyen Xuan Phuc, viceprim-ministrul Republicii Singapore, Tharman Shanmugaratnam, ministri ai afacerilor externe ai Japoniei, Taro Kono, Poloniei, Mateusz Morawiecki, Canadei, Chrystia Freeland și, respectiv Slovaciei, Miroslav Lajčák, cărora Ana Birchall le-a transmis mesajul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă privind dezvoltarea, aprofundarea și consolidarea relațiilor bilaterale, în special pe dimensiunea economică.

Pe agenda discuției cu  președintele Confederației Elvețiene, Ueli Maurer, s-au aflat teme de interes privind colaborarea bilaterală și aspecte ale cooperării în cadrul internațional și în organizațiile multilaterale. Demnitarul român a solicitat părţii elveţiene accelerarea procedurilor legislative interne de aprobare a celei de-a doua contribuţii financiare elveţiene la coeziunea UE, România fiind un beneficiar direct al acesteia. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de Președinția României a Consiliului UE și posibilitățile de dezvoltare a cooperării bilaterale, în special, în plan economic.  În cadrul întrevederii cu Marina Carobbio Guscetti, preşedinte al Consiliului Naţional elveţian, au fost abordate subiecte referitoare la dezvoltarea cooperării noastre pe dimensiunea parlamentară, inclusiv în contextul Preşedinţiei României la Consiliul UE. 

De asemenea, Ana Birchall a mai avut întrevederi cu Secretarul General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, în cadrul căreia a fost reafirmată importanța pe care prim-ministrul Viorica Dăncilă și Guvernul României o acordă obiectivului de aderare a României la Organizație, precum și cu António Guterres, Secretarul General al ONU, căruia oficialul român i-a transmis salutul prim-ministrului Viorica Dăncilă, acesta apreciind implicarea României în activitățile ONU.

Acreditarea jurnaliștilor și observatorilor externi la alegerile de la 26 mai 2019

16.04.2019

La alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European de la 26 mai 2019, procedurile de acreditare a reprezentanților externi ai mass media,…

Alegerile europarlamentare, 26 mai 2019

14.03.2019

Duminică, 26 mai 2019, vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. Lista secțiilor de votare organizate în străinătate va fi publicată cel mai…

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN

23.04.2019

Ghidul alegătorului român în străinătate …